Державне управління справами

У Мистецькому арсеналі відкрилася виставка робіт Марії Примаченко

9 лютого 2016 року в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал»  відкрилася ретроспективна виставка однієї з найвідоміших у світі представниць «наївного мистецтва» Марії Примаченко. До експозиції «Марія Примаченко. Неосяжне» увійшло понад 300 творів видатної художниці з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. На відкритті виставки прозвучали твори у виконанні Національного камерного ансамблю «Київські солісти». 

Творчість художниці була противагою радянській дійсності, яка нівелювала особистість і мала стандартизувати як звичайний побут, так і світогляд кожного громадянина. За умов коли мистецтво було перетворено на засіб пропаганди та виховання «нової людини», мистецький феномен Марії Примаченко залишався незбагненною таємницею.

На виставці експонуються роботи, які були створені в різні періоди творчості художниці. Це дає можливість простежити тенденції в техніці та манері, підкреслити виразну альтернативність творчого підходу майстрині. Окрім живопису, на виставці демонструються близько 40 творів на кераміці та дереві, а також альбоми з її малюнками.

Кінорежисер Олександр Дірдовський представив відеоінсталяцію за мотивами творів Марії Примаченко, що поєднуються з мальовничими краєвидами її рідного Полісся.

Оглянути виставку всі охочі зможуть до 13 березня

 

Фото: Кирило Гайдай-Розкішний