Державне управління справами

Круглий стіл «Інклюзивність у дитячому оздоровленні та відпочинку: шляхи розвитку»

22 листопада на Державному підприємстві України «Міжнародний дитячий центр «Артек» за підтримки Міністерства соціальної політики України та громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Розвиток. Розвиток» відбулося засідання круглого столу на тему «Інклюзивність у дитячому оздоровленні та відпочинку: шляхи розвитку», на якому було обговорено вироблено рекомендації для впровадження інклюзивності у сферу дитячого оздоровлення та відпочинку.

У заході взяли участь: керівник Управління санаторно-курортних закладів Державного управління справами Дмитро Слободянюк, заступник директора Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення – начальник відділу координації діяльності служб у справах дітей Міністерства соціальної політики України Володимир Вовк, голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Розвиток. Розвиток», консультанти апарату Прем’єр-міністра України з питань інклюзивної політики Олеся Самойленко та Максим Побережнюк, державний експерт з питань інституалізації дитячих інтернатних закладів Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики України Анастасія Солодка, член правління ГО «ТО «Студія ДІМФО» Ірина Крепець, інструктор-методист у справах глухих Київської територіальної організації Українського товариства глухих  Надія Дьяченко та інші представники громадських організацій.

Як зазначили фахівці, інклюзія – це спосіб мислення та дії, який дає змогу кожній особі почуватися захищеною і знати, що її сприймають і поважають. На сьогодні питання інклюзії є дуже важливими, особливо в освіті. Його варто розглядати не тільки в аспекті створення доступного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами. Інклюзія в широкому розумінні передбачає створення рівних можливостей для всіх категорій дітей в Україні. Вони не мають відчувати себе іншими і це головне завдання інклюзії.

Нині в Міжнародному дитячому центрі «Артек» проходить перша в Україні зміна для дітей з інвалідністю як проект майбутнього в системі оздоровлення та відпочинку дітей в Україні.