Державне управління справами

Артеківське літо у Пущі-Водиці зігріло понад 1000 дітей з усієї України

У Міжнародному дитячому центрі «Артек», розташованому в Києві, у Пущі-Водиці, закінчився літній сезон. Він тривав з 22 червня по 29 серпня. За цей період у центрі відпочило 1066 дітей з усіх регіонів України. Більшість із них – діти учасників АТО і переселенців. Літній сезон складався з трьох змін:  «Під прапором Гідності», «Дивограй» та «Артек за світ без війни». 

«Під прапором Гідності»

Відкривати першу зміну 24 червня до Артека приїхали дружина Президента України Марина Порошенко, т.в.о. Керівника Державного управління справами Сергій Борзов і народний артист України Олександр Пономарьов. Артеківці підготували концертну програму «Український дивосвіт Артека», а дружині Президента України подарували жовто-блакитну хустинку артеківця. Зі свого боку Марина Анатоліївна передала добірку української сучасної літератури до артеківської бібліотеки.

Велика делегація титулованих гостей завітала на  презентацію Програми розвитку Міжнародного дитячого центру «Артек» на 2016–2017 роки. Серед них були: голова Всеукраїнського благодійного фонду Надії і Добра Валентина Довженко, директор Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Міністерства соціальної політики України Іван Хохленков, академіки Віктор Андрущенко, Андрій Гуржій та Іван Бех, олімпійські чемпіони Валерій Борзов та Олександр Крикун, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, представник кінофестивалю «Молодість» Лілія Кравецька, голова Фонду «Україна-3000» Марина Антонова.

Зміна «Під прапором Гідності» ознаменувалася ще й великим святковим концертом і арт-пленером з нагоди Дня Конституції України та окрасилася  колоритом забутих українських традицій містичного свята Івана Купала.

 

«Дивограй»

Друга зміна залишилася в пам’яті, в першу чергу, флешмобом на Софіївській площі в Києві, під час якого міста України боролися за право називатися господарем «Євробачення-2017». Артеку випала честь презентувати столицю як найкраще місто для співочого конкурсу.

Не залишились артеківці осторонь і олімпіади. Вони відвідали олімпійську базу в Кончі-Заспі, зустрілися зі спортсменами перед дорогою в Бразилію, побажали майбутнім чемпіонам великих перемог, подарувавши їм власноруч виготовлені обереги.

 

«Артек за світ без війни»

Третя зміна була приурочена 25-річчю незалежності  України, тому особливими подіями стало святкування Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України. У ці дні над Артеком замайорів великий жовто-блакитний прапор (полотнище 2,2×1,5 м), спеціально придбаний до урочистої події. З нагоди свята артеківці організували поетичний флешмоб, а їх щирі зізнання в любові до своєї країни демонстрували обласні телерадіокомпанії.

Великим несподіваним подарунком до свята для самих дітей стали 10 новеньких каяків і відкриття нового гуртка плавання на них. 

На цій зміні розпочалася співпраця Артека з Федерацією футболу України. За підтримки футбольної федерації та Благодійного фонду «Розвиток футболу України» в місті Вишневому відбувся яскравий фінальний матч футбольного турніру між збірними командами «Immortal»  (перша та друга співдружності) та «Freedom» (третя та четверта співдружності).

У цьому сезоні в Артеку вперше відбулася «Велика економічна гра», де кожен охочий міг спробувати свої сили в ролі бізнесмена та роботодавця.

Юним мандрівникам запам’яталися подорожі стежками бойової слави часів Другої світової війни, екскурсії до Києво-Печерської Лаври, Національного музею історії України у Другій світовій війні. Крім того, артеківці відвідали Верховну Раду України та побували на Київській кондитерській фабриці «ROSHEN».

Цього літа в Артеку з’явився «кінодруг» і партнер – Міжнародний кінофестиваль «Молодість». Представники фестивалю запросили артеківців взяти участь у конкурсі відеороликів і провели низку майстер-класів.

У рамках проекту «Друзі Артеку» відбувалися зустрічі дітей з відомими людьми: народним депутатом України II–VI скликань Лілією Григорович, багаторазовим чемпіоном світу, Європи та СРСР з фехтування Юрієм Чижем, срібною призеркою чемпіонату Європи зі стрибків на батуті Мариною Кийко, письменницею Євгенією Пирог, поетесами Марією Морозенко та Оленою Немежанською, бізнесвумен Маргаритою Січкар і головою Міжнародного фонду культурного співробітництва Владою Литовченко, фіналістом шоу «Голос країни» Іваном Пилипцем, переможцем талант-шоу «Танці з зірками» Сергієм Костецьким та іншими.

На всіх змінах діти боролися за головну нагороду Артека  –  «Великий Кубок», який вручається за творчі, інтелектуальні та спортивні досягнення.