Державне управління справами

«Дорогами долі. Грузія в моєму серці» – фотовиставка Євгена Дерлеменка

23–26 листопада на Державному підприємстві «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбулась виставка українського фотохудожника Євгена Дерлеменка «Дорогами долі. Грузія у моєму серці», присвячена 310річчю з дня народження великого поета та класика грузинської літератури Давида Гурамішвілі.

 

Сьогодні фото стало дуже механізованим і звичним. У кожного з нас на телефоні є хороша камера. Ми часто робимо знімки, переглядаємо їх, відвідуємо виставки і бачимо тисячі фотографій. Раптом, зупиняючись біля одного фото, розумієш – за ним стоїть майстер.

За цими фото стоїть щось таке, що сприймається душею, серцем. Ми будемо зустрічати багато фотографій, але деякі з них нам запам’ятаються назавжди. Адже для того щоб зробити вдалий кадр, не потрібно крутий об’єктив, а тільки добре серце і гостре око», – такими вітальними словами відгукнувся про автора під час відкриття виставки Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів.

Євген Дерлеменко – відомий український фотохудожник, якому в грудні минулого року виповнилося 70 років, основоположник нового художнього жанру – фотопоеми. За час діяльності в галузі художньої фотографії та книжкового дизайну він став автором більше 40 фотоальбомів у галузі культури і мистецтва, його роботи видавалися в Україні, Німеччині, Фінляндії, Словенії, Грузії та Литві.

Грузія в житті та творчості Є. Дерлеменка посідає особливе місце – 12 років роботи і, як результат, сім авторських фотоальбомів присвячено цій красивій землі та її людям. А фотопоеми «Давитіані» та «Колесо долі мінливої» – творчості Давида Гурамішвілі. Саме за їх мотивами і створено масштабну ювілейну експозицію, що складається з 86 фоторобіт автора.

Міхеїл Уклеба – Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні, відвідуючи виставку, зазначив: «Фотокартини Грузії від українського художника описують, демонструють і відкривають усю красу цієї країни, традицій, народу. А ще більше вони показують дружбу України і Грузії».

Організатори виставки: ДП «Український дім» та ініціативна група «Грузино-український фонд культурного співробітництва» за підтримки Посольства Грузії в Україні.