Державне управління справами

Фестиваль молодих українських художників «Сьогодні, що так і не настало»

З 28 вересня по 29 жовтня  в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» проходить фестиваль молодих українських художників із символічною назвою «Сьогодні, що так і не настало».

Засновником проекту є Міністерство культури України.  У 2017 році його організаторами визначено Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» і Національний художній музей України.

Фестиваль відбувається у форматі бієнале. Програма складається з 67 мистецьких проектів, які кураторки фестивалю Лізавета Герман, Марія Ланько і Катерина Філюк відібрали на конкурсній основі з більш як  трьохсот поданих проектів.

Кураторки запропонували молодим художникам поміркувати над категоріями змін, які все більше характеризують сучасність – розмиття топографічних кордонів, хиткість національних держав, мінливість ідентичностей, зникнення граней між приватним і публічним. На їхню думку, відбулися зміни і в розумінні категорій часу та історії, а концептуальні межі розуміння минулого, теперішнього та майбутнього є взаємозамінними.

Фестиваль відкрили:

Євген Нищук, Міністр культури України

Олеся Островська-Люта, генеральний директор Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал»

Юлія Литвинець, генеральний директор Національного художнього музею України

Лізавета Герман, кураторка фестивалю молодих українських художників

Марія Ланько, кураторка фестивалю молодих українських художників

Катерина Філюк, кураторка фестивалю молодих українських художників.

«Сучасні мистецькі проекти несуть у собі глибокі меседжі для суспільства, втілюючи вільний дух і сміливі пошуки та креативні інтерпретації, привносять у культуру свіже дихання. Спостерігаючи за сучасним мистецтвом у Європі, його тенденціями, я можу впевнено сказати, що Україна абсолютно в тренді. Саме тому для нас принципово підтримати розвиток сучасного актуального мистецтва модерної України, яке було б інтегроване у мислення світове, європейське», – зазначив під час прес-конференції  Міністр культури України Євген Нищук.

Генеральний директор НКММК «Мистецький арсенал» Олеся Островська-Люта подякувала за титанічну роботу всіх, хто долучився до цього проекту.

«Вагомий проект сучасного мистецтва, який спрямований на підтримку молодих художників та об’єднує зусилля трьох ключових гравців – Міністерства культури України, Мистецького арсеналу та Національного художнього музею України, у державному секторі культури – це те, про що так мріялося ще десять років тому. Це крок, який демонструє, що сучасна культура має таку ж вагу, що й історичні зразки. Фактично молодіжне бієнале вказує на розворот культурної політики в Україні», – зазначила вона.

Переважна більшість проектів фестивалю представлена у Мистецькому арсеналі, а деякі роботи реалізовані в публічному просторі міста й на майданчиках співорганізаторів. Програма освітньої програми фестивалю за посиланням.