Державне управління справами

У Європі відзначили 100-річчя української дипломатії

Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв і Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин за підтримки Міністерства закордонних справ України, Посольств України в Республіці Австрія, Словацькій Республіці та Угорщині провели низку заходів з нагоди відзначення 100-річчя української дипломатії.

14 листопада в приміщенні Посольства України в Словацькій Республіці (м. Братислава), яке очолює Надзвичайний і Повноважний Посол України Юрій Мушка, було проведено науковий круглий стіл «Україна – Словаччина: розвиток двосторонніх відносин та дійові особи». У науковій дискусії взяли участь представники Міністерства закордонних справ Словацької Республіки, відомі науковці, політологи, українознавці, журналісти.

З української сторони доповіді представили: Ірина Матяш, доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу історії міжнародних відносин та зовнішньої політики Національної академії наук України, дійсний член Української вільної академії наук у Канаді, голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин; Алла Атаманенко, професор, доктор історичних наук, декан факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія»; Ігор Дацків, доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин і міжнародної інформації Тернопільського національного економічного університету, академік Академії соціальних наук України; Олег Павлишин, кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Львівського національного університету імені Івана Франка, доцент Українського вільного університету в Мюнхені; Ігор Жалоба, доктор історичних наук, професор Національного авіаційного університету України; Павло Кривонос, генеральний директор ДП «ГДІП», член правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин; Інна Хоменська, начальник рекламно-видавничого відділу ДП «ГДІП», кандидат філологічних наук, учений секретар Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин.

Зі словацької сторони до дискусії долучилися: Григорій Месежніков, політолог; Юрай Марущак, директор Інституту політичних наук Словацької академії наук; Павол Демеш, екс-міністр закордонних справ Словацької Республіки; Cільвестр Мінарович, голова Асоціації ветеранів дипломатичної служби Словацької Республіки; Емануель Регак, член Асоціації ветеранів словацької дипломатії; Юрай Грашко, професор, академік, екс-депутат Словацького парламенту; Міхал Шміґель, доцент кафедри історії факультету гуманітарних знань Університету Матея Бела в Банській Бистриці; Людмила Вербицька, голова правління спілки Українсько-словацької ініціативи; Микола Мушинка, академік Національної академії наук України, голова Наукового товариства ім. Т. Шевченка; Антон Новак, голова Словацько-українського товариства; Іван Яцканін, письменник, публіцист, голова Спілки українських письменників Словаччини; Василь Дацей, словацький і український письменник; студенство та журналісти.

Посол України в Словацькій Республіці Юрій Мушка привітав учасників заходу, нагадавши історію двосторонніх відносин наших країн, та відзначив важливість таких зустрічей для вивчення основ і визначення перспектив взаємодії. Для ознайомлення з офіційною базою встановлення дипломатичних відносин України зі Словаччиною українські делегати підготували виставку архівних документів.

Цього ж дня делегація з України разом зі співробітниками посольства вшанували пам’ять на могилі видатного діяча українського визвольного руху, представника УНР за кордоном Івана Красковського, похованого в Братиславі.

У Віденському університеті відбулася українсько-австрійська наукова конференція «Україна й Австрія – сто років тому», присвячена 100-річчю української дипломатичної служби. Захід організували Міністерство закордонних справ України, Посольство України в Республіці Австрія, Австрійсько-українське товариство, Віденський університет, Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв та Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин.

У конференції взяли участь українські й австрійські історики, науковці, політологи, студенти, члени української громади. У доповідях науковців було окреслено період становлення української державності в 1917–1920 роках у контексті міжнародних зв’язків УНР і ЗУНР, а також перші кроки становлення української дипломатичної служби. Крім того, було представлено архівні документи, що описують діяльність українських дипломатичних представництв у Відні 100 років тому.

Заходи з відзначення 100-річчя української дипломатії та річниці Революції гідності були також проведені в Будапешті. Відбулося спільне покладання квітів до меморіальної дошки, де розташовувалася Надзвичайна дипломатична місія УНР у Будапешті в 1918 році, а також до пам’ятника Тарасові Шевченку.

У своєму вітальному слові до присутніх Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп наголосила, що нині українська дипломатія відстоює інтереси держави в умовах російської агресії, докладаючи всіх зусиль для того, щоб ідеї Революції гідності було реалізовано, й наша держава стала невід’ємною частиною загальноєвропейського цивілізаційного простору. Це – спільне завдання. Для його досягнення слід зберігати єдність і покладатися на солідарність наших партнерів, зокрема й Угорщини.