Державне управління справами

У Національній академії відбулися «Чорноволівські читання»

19 березня в Національній академії державного управління при Президентові України відбувся круглий стіл «Чорноволівські читання».

Круглий стіл проводився з метою вшанування пам’яті борця за незалежність України, визначного політичного й державного діяча  В’ячеслава Чорновола та відповідно до Указу Президента України від 01 грудня 2017 року № 397 «Про відзначення 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола».

У роботі комунікативного зібрання взяли участь президент Національної академії Василь Куйбіда, народний депутат України, голова партії «Народний рух України» Віктор Кривенко, народний депутат України  3–4 скликань, український політик, професор Національної академії Левко Глухівський, завідувач Музею шістдесятництва Олена Лодзинська,  завідувач кафедри суспільного розвитку і суспільно-владних відносин Лілія Гонюкова, в. о. завідувача кафедри публічної політики та політичної аналітики Сергій Телешун,  доцент кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Лілія Григорович, слухачі, аспіранти, науково-педагогічні співробітники та працівники Національної академії.

Відкриваючи захід, Василь Куйбіда поділився  своїми спогадами про співпрацю з В’ячеславом Максимовичем у 90-х роках. Василь Куйбіда акцентував увагу на особливих рисах характеру Чорновола: «В українській політиці він представляв ту частину людей, які ставили перед собою завдання і крок за кроком йшли до перемоги… Він наводив такі аргументи, з якими важко було не погодитися... Він працював дуже демократично. Україна втратила одного з «батькі-засновників» своєї незалежності», – сказав Василь Степанович.

Своїми думками щодо ролі політичної партії «Народний рух України», діяльність якої спрямована на розбудову держави, поділився народний депутат України, голова партії «Народний рух України» Віктор Кривенко.  Зокрема, політичний діяч зазначив, що політична партія, заснована Чорноволом, існує вже 19 років після його загибелі. «Сильний народний рух – це значить, що Україна рухається у правильному напрямку», – підкреслив народний депутат України.

Спогадами про співпрацю з В’ячеславом Максимовичем з присутніми поділився народний депутат України  3–4 скликань, професор Національної академії Левко Глухівський. Говорячи про президентські вибори 1991 року, він підкреслив неготовність частини українського суспільства у той час віддати свої голоси за В’ячеслава Чорновола, який уже в той час говорив про необхідність вступу України до ЄС та НАТО.  

Основні теми, які порушили слухачі в ході виступів, викликали жвавий інтерес в учасників. Зокрема, було представлено візію В’ячеслава Чорновола щодо зміни в територіально-адміністративному устрої України, політичний портрет В’ячеслава Максимовича на тлі епохи.  Окрім того, було окреслено його бачення змін політичної системи України, внесок В’ячеслава Чорновола в утвердження демократичних принципів парламентаризму в Україні тощо.

Присутні підтримали ідею організаторів щодо започаткування проведення конференції «Чорноволівські читання» в Національній академії в наступному році.