Державне управління справами

У Міжнародному дитячому центрі «Артек» пройшло перше засідання педагогічної ради

15 грудня відбулося перше засідання педагогічної ради Державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» під головуванням генерального директора  Сергія Капустіна.

Педагогічна рада Міжнародного дитячого центру «Артек» є постійно діючим колегіальним дорадчим органом, утвореним відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2009 року № 422 «Про затвердження Типового положення про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку» для вирішення основних питань діяльності підприємства у сфері виховання, навчання, оздоровлення та відпочинку. Педагогічна рада діє на принципах гуманізації, демократії, гласності та колегіальності прийняття рішень.

На засіданні проаналізовано та обговорено навчально-виховну діяльність дитячого центру за 2017 рік, а саме: діяльність структурних підрозділів, якісний і кількісний склад педагогічного персоналу, головні заходи 2017 року, фестивалі та форуми, а також підбито підсумки роботи дитячого центру в цілому.

Генеральний директор ДПУ «МДЦ «Артек» Сергій Капустін визначив стратегічні напрями роботи дитячого центру у 2018 році: постійно діюче навчання та тренінги для педагогічного персоналу, науково-методичне забезпечення тематичних змін і фестивалів, покращення благоустрою, розвиток інфраструктури дитячого центру.

Обговорено та погоджено тематику змін дитячого центру, яких у 2018 році буде 13, з них 4 є традиційними: Фестиваль нової освіти і науки «Академмістечко Артек», Міжнародний дитячий фестиваль «Змінимо світ на краще!», Всеукраїнський фестиваль дитячої творчості «Наша земля – Україна» та Зміна олімпійської слави Артеку «Вперед, до Олімпу».

Серед виховних напрямів діяльності ДПУ «МДЦ «Артек» сьогодні найбільш актуальними є патріотичне, громадянське виховання дітей і молоді як стрижневі, основоположні, що відповідають нагальним вимогам і викликам сучасності. На засіданні прийнято Програму та план заходів дитячого центру з національно-патріотичного виховання на 2018 рік, яка буде реалізовуватися на ДПУ «МДЦ «Артек» у таких сферах: освіта, культура, мистецтво; історія, вшанування пам’ятних дат та історичних постатей; краєзнавство, туризм та охорона довкілля; фізкультура, спорт, популяризація здорового способу життя й цивільного захисту.

Серед основних завдань науково-методичного забезпечення дитячого оздоровлення у 2018 році педагогічна рада визначила розроблення та виготовлення методичних комплектів для кожної тематичної зміни, співдружності, товариства та патруля, що мають містити методичні рекомендації, друковані, відео- та аудіоматеріали для підвищення педагогічної майстерності вихователів, насамперед щодо пізнавально-ігрової діяльності дітей соціально незахищених категорій.

Педагогічна рада конструктивно обговорила перспективи розвитку структурних підрозділів ДПУ «МДЦ «Артек»: культурно-мистецького центру, «Артеку-Лісового», а також можливість створення власного Медіа-центру.