Державне управління справами

У Мистецькому арсеналі стартував книжковий форум

У Мистецькому арсеналі з 22 по 26 травня проходить IX Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал».

Роботу розпочали 150 видавництв, які підготували до Книжкового арсеналу 500 презентацій. Тисячі книжок, зустрічі з українськими та іноземними авторами, автограф-сесії, презентації, спеціальні проекти та виставки, ярмарок ілюстраторів і багато іншого. На книжковому форумі презентують першу збірку оповідань Олега Сенцова українською мовою.

У фокусі цьогорічного Книжкового арсеналу – тема спільного буття на підставі цінностей і домовленостей.

Спеціальна програма «Сусідство: відкрите питання» охоплює різні прояви взаємин між культурами, історіями й політиками сусідніх країн: взаємовпливи в літературах, видатні постаті на перетині культур, право на пам’ять і місце в історії, трансформації країн після падіння Берлінського муру та нинішнє переформатування європейського політичного ландшафту.

Фокус-тему доповнить виставковий проект «Роліт/сусіди», присвячений легендарному кооперативному будинку «Робітників літератури», широко відомому як київський «Роліт». Період будівництва та заселення «Роліту» збігся з початком репресій і докорінних змін в організації літературного життя: ліквідація різноманітних творчих об’єднань і виникнення єдиної Спілки радянських письменників України (1934) одночасно з перенесенням столиці з Харкова до Києва. Виставка висвітлить історії окремих мешканців, пов’язані з періодами життя в «Роліті», стосунки з сусідами, особисте й громадське, побут і творчість видатних митців, таких як Остап Вишня, Максим Рильський, Олесь Гончар і багато інших.

Особливим акцентом фестивалю є «Ветеранський намет» – спеціальний проект Мистецького арсеналу та письменників-ветеранів у партнерстві з Міністерством у справах ветеранів України. Література про теперішні події на Сході України, написана учасниками бойових дій і волонтерами, представлена в спеціально обладнаному військовому наметі у дворі Мистецького арсеналу, де також проходять автограф-сесії .

Тема дитячої програми фестивалю – «Ось, власне!». У фокусі – українські автори. Книжковий арсенал актуалізує проблему домінування в сучасній дитячій літературі перекладів і необхідність підтримки вітчизняних авторів і видавців, важливість, перспективність і потенціал своїх «крутих зірок» дитячої літератури. Головні події в дитячій програмі ставлять у центр уваги якісне та гідне поруч із нами. Молодших читачів чекають наймасовіша в історії автограф-сесія улюблених авторів та «жива бібліотека», спаринги, батли, «акваріум», дискусії та антидискусії тощо.