Державне управління справами

У Мистецькому арсеналі пройшла прес-конференція Президента України на тему: «Виклики – 2018»

28 лютого 2018 року в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» пройшла прес-конференція Президента України.

Під час спілкування з журналістами Петро Порошенко наголосив, що українська сторона вважає пріоритетним саме мирний, політико-дипломатичний спосіб відновлення територіальної цілісності, та вкотре підкреслив: «Україна буде дотримуватися Мінських домовленостей і наполегливо добиватися розміщення миротворчої місії ООН на прийнятних для України умовах».

Глава держави вчергове озвучив позицію України стосовно цього питання. «Миротворці зможуть роззброїти незаконні збройні формування, взяти під контроль неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону, зупинити інфільтрацію російських військ, російського озброєння на окуповану територію», – наголосив Президент України.

Він також підкреслив, що з уведенням миротворців «Україна зможе відновити свої гуманітарні місії, бо на окупованій частині зараз відбувається гуманітарна катастрофа». При цьому Глава держави наголосив, що «участь у миротворчій операції не може брати країна-агресор або країна-сусід».

Президент підкреслив, що на сьогодні результатом, у тому числі і його переговорів, є готовність багатьох країн узяти участь у миротворчій місії на окупованій території Донбасу, та зазначив, що це свідчить про значний прогрес у цьому напрямі.

Петро Порошенко повідомив, що ці питання будуть обговорюватися в Нормандському форматі, зокрема й під час зустрічі на рівні дипломатичних радників.

Президент України зазначив, що вже найближчим часом Верховна Рада України ухвалить закон про Антикорупційний суд, призначить Голову Національного банку України, склад Центрвиборчкому, доукомплектує Конституційний Суд України  та прийме ще низку важливих рішень.

«Я дуже задоволений, що нарешті вчора Парламент включив до порядку денного мій закон про Антикорупційний суд. Сьогодні, як мені повідомили, комітет розглянув законопроект і рекомендував його для прийняття в першому читанні. Буду дуже щасливим, якщо на найближчих засіданнях у першому читанні цей законопроект буде прийнятий», – сказав Глава держави.

Також він акцентував увагу на питанні завершення доукомплектування Конституційного Суду України. «Я днями призначив представників від Президента, які пройшли конкурсний відбір, і також чекаю результативного голосування в Парламенті», – сказав Петро Порошенко і додав: «Важливо, щоб також відбулося призначення аудитора НАБУ, омбудсмена та нового складу Рахункової палати».

«Бачите, скільки питань треба вирішити вже й зараз? Це потребує консолідованої та об’єднаної позиції Парламенту і коаліції», – підкреслив він.

Ще одним питанням є зміна принципів електронного декларування для антикорупційних активістів. «Не так багато залишилося часу до 1 квітня. Ні, це не те, про що ви подумали. Це – кінцевий термін заповнення електронних декларацій за рік, що минув. Відтак слід якнайшвидше зробити крок назустріч громадянському суспільству», – зазначив Президент України.

Він нагадав, що ще минулого літа передав до Верховної Ради України законопроекти, які передбачають заміну принципів електронного декларування для антикорупційних активістів. За його словами, йдеться про скасування кримінальної відповідальності та перехід на європейські принципи звітності.

«Зволікати з відповідним рішенням далі нікуди. Збирати голоси за ці законопроекти, рівно як за Антикорупційний суд, непросто. Зі свого боку я зробив усе, що від мене залежить. Звертаюся до Верховної Ради, звертаюся до коаліції, щоб переконати народних депутатів підтримати ці надзвичайно важливі рішення», – сказав Петро Порошенко, зазначивши, що також розраховує на підтримку самих активістів, засобів масової інформації, парламентської коаліції та опозиції.

Глава держави також наголосив: «З вересня по січень коефіцієнт корисної дії співпраці з Парламентом виявився достатньо високим. Ухвалили пенсійну реформу, ухвалили освітню реформу, ухвалили медичну реформу. Проголосували надзвичайно важливий закон про сільську медицину, проголосували кодекси і створили новий Верховний Суд, який, нарешті, почав працювати. Дуже важливі кроки зроблені в напрямі децентралізації. Децентралізація – одне з моїх ключових передвиборчих зобов’язань – стала реальністю і вже приносить перші плоди для територіальних громад і в інтересах місцевих громад».