Державне управління справами

У Мистецькому арсеналі представили колекцію світових майстрів, подаровану вдовою українського колекціонера Ігоря Диченка

У Мистецькому арсеналі розпочала роботу виставка «Відкрита колекція. Ігор Диченко, Валерія Вірська – українському народові». Це унікальна експозиція творів з приватного зібрання відомого мистецтвознавця Ігоря Диченка, переданого його вдовою Валерією Вірською  на постійне зберігання до Мистецького арсеналу.

«Він створював колекцію, щоб залишити її народові України», – прокоментувала цю подію Валерія Семенівна.

Відтепер приватна колекція, що налічує 509 творів живопису, графіки, прикладного мистецтва, стала складовою Музейного фонду України. Упродовж усього життя  мистецтвознавець і художник Ігор Диченко  збирав твори великих митців, які уславили Україну, − К. Малевича, О. Богомазова, В. Пальмова, В. Єрмилова, О. Хвостенка-Хвостова, В. Меллера, О. Павленка,  Д. Бурлюка, М. Бойчука, А. Горської, О. Заливахи, А. Криволапа. Ще за радянських часів фахівці відносили його колекцію до першої десятки серед тогочасних приватних збірок. Роботи експонувались у Нью-Йорку, Сан-Франциско, Токіо, Мюнхені, Лондоні, Едмонтоні, Оденсе, Санкт-Петербурзі, Москві, Пермі, Одесі.

«Зважаючи на масштаб та мистецький рівень колекції, ця подія є безпрецедентною для нашого культурного життя. Чи не останні приклади такої безкорисливості – передача на початку  1980-х років картин київським колекціонером, лікарем-педіатром Давидом Сігаловим Київському національному музею російського мистецтва, а також дарування столиці відомим бібліофілом і колекціонером Яковом Бердичевським колекції «Пушкініани», на основі якої в 1999 році створено Музей О.С. Пушкіна в Києві. Надзвичайно важливо, що шляхетна традиція, закладена на початку ХХ століття митрополитом Андреєм Шептицьким, родинами Ханенків і Терещенків, Василем Кричевським та Миколою Біляшівським, отримала продовження в сьогоднішні непрості часи», – повідомили в Мистецькому арсеналі.

Виставка триватиме з 29 жовтня по 15 листопада.

Години роботи: 11:00–20:00.

З 29 жовтня по 5 листопада відвідати виставку можна безкоштовно.

Нагадаємо, що церемонія дарування художньої колекції Ігоря Диченка Музейному фонду України відбулася 12 жовтня за участю Президента України Петра Порошенка, під час якої він нагородив меценатку Валерію Вірську орденом княгині Ольги ІІІ ступеня за визначні досягнення у сфері культури.