Державне управління справами

У Мистецькому арсеналі відкрилася виставка японського мистецтва «Уявний путівник. Японія»

З 9 листопада до 17 грудня в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» проходить виставка традиційного та сучасного японського мистецтва «Уявний путівник. Японія».

Виставку урочисто відкрили Президент України Петро Порошенко, Державний міністр закордонних справ Японії Кадзуюкі Накане, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі, Міністр культури України Євген Нищук та інші поважні гості.

Ця виставка – путівник уявної подорожі Японією, укладений з використанням традиційних японських зображень, предметів, текстів, поезії, а також нових технологічних мистецтв. «Мандрівка» наповнена історіями і нотатками, емоціями та відкриттями, новим досвідом.

На виставці представлені роботи сучасних японських художників та колекції японського мистецтва українських державних музеїв Києва, Львова, Одеси та Дніпра, твори з бібліотек і приватних збірок.

Шлях мандрівника-відвідувача виставки прокладений через 8 залів, які почергово репрезентують традиційні для японської культури поняття: Порожнеча, Острів, Сад, Форма, Бакемоно, Шлях, Пори року та Мейсьо.

Також відвідувачі виставки навчаться мистецтву орігамі, зроблять селфі у справжньому кімоно, долучаться до традиційної чайної церемонії та дізнаються, що таке каракурі. В освітній програмі заплановані різноманітні майстер-класи для дорослих і дітей, зокрема воркшоп зі створення коміксів Манга від японських художників Japan Cartoonists Association. Крім того, з японським мистецтвом бою відвідувачів виставки ознайомлять спеціальні гості з Японії, постановники сцен боїв фільму Квентіна Тарантіно «Убити Білла» – The Samurai Sword Artists KAMUI.

 «До року Японії в Україні заплановано низку заходів економічного, політичного та бізнесового співробітництва, але для нас дуже важливо, що   з-поміж інших подій великою складовою є культурні акції. Звісно, японська культура є надзвичайно цікавою для України, тому переконаний, що масштабний мистецький проект у Мистецькому арсеналі «Уявний путівник. Японія» надасть можливість оцінити її глибокі традиції і велику культурну спадщину та стане гарною нагодою ознайомитися з цими великими світовими надбаннями. У цьому проекті старовинне переплететься із сучасним, а унікальна культура Японії глибше відкриється для українців», – зазначив Євген Нищук.

Генеральний директор НКММК «Мистецький арсенал» Олеся Островська-Люта впевнена, що виставка японського мистецтва – це абсолютний must see для всіх, хто цікавиться далекосхідними цивілізаціями, а також для естетів, інженерів, для тих, хто любить цікаві історії, і для тих, хто прагне поживи для розуму.

Під час урочистої церемонії відкриття виставки «Уявний путівник. Японія» з нагоди Року Японії в Україні Глава держави нагадав про свій офіційний візит до Японії у квітні минулого року та переговори з Прем’єр-міністром Сіндзо Абе щодо лібералізації візового режиму для українців.

«Дуже важливо, щоб українці мали можливість вільно подорожувати світом», – наголосив Петро Порошенко та підкреслив важливість 2017-го як року відкриття безвізових подорожей для громадян нашої країни. Президент також нагадав про запровадження безвізового режиму для громадян України з країнами Євросоюзу, нещодавнє підписання угоди про безвізовий режим між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами та домовленості з урядом Канади з цього питання.

«Сьогодні ми чекаємо також важливих повідомлень щодо лібералізації візового режиму з Японією», – зазначив Петро Порошенко та наголосив, що дуже невелика кількість країн отримує подібну лібералізацію і це є гарним прикладом дружби між нашими країнами.

У свою чергу Державний міністр закордонних справ Японії Кадзуюкі Накане повідомив про спрощення з 1 січня 2018 року візових вимог громадянам України для короткострокових візитів до Японії.

 

Куратори проекту:

  • Юлія Ваганова, заступник генерального директора НКММК «Мистецький арсенал» з музейної та виставкової діяльності
  • Юлія Зиновіїва, учений секретар Національного художнього музею України
  • Андрій Лінік, медіахудожник, історик мистецтва, співзасновник Інституту актуального мистецтва у Львові.