Державне управління справами

У Мистецькому арсеналі відкрилася виставка «Курбас: нові світи»

17 жовтня Мистецький арсенал, Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та мистецька група «Яра» (Нью-Йорк) представили виставку «Курбас: нові світи». Експозиція присвячена українському авангардному театральному режисерові Лесю Курбасу.

 Виставка складається з двох частин. Перша – висвітлює експериментальну творчість Леся Курбаса й Мистецького об’єднання «Березіль» у Києві в 1922–1926 роках. У другій частині йдеться про вистави, створені в Харківському державному театрі «Березіль», де Курбас працював у 1926–1933 роках.

У київській частині виставки увагу зосереджено на трьох виставах, в яких режисер звертається до фундаментальних питань світового театру. У новаторській постановці «Газ» (1923) Г. Кайзера рухи акторів використовуються для відтворення на сцені вибуху на фабриці. У постановці «Джиммі Хіггінз» (1923) за романом Е. Сінклера для представлення думки персонажа режисер поєднує дії на кіноекрані та сцені. Експерименти Курбаса з кіно належать до найцікавіших ранніх застосувань мультимедіа в світовому театрі. У «Макбеті» (1924)  Шекспіра за задумом Курбаса актори перевтілюються в образи просто перед глядачами.

У харківській частині виставки йдеться про три вистави театру «Березіль». У постановці «Народний Малахій» М. Куліша (1928) головним елементом стає особлива музичність мови вистави. Мюзикл «Алло на хвилі 477!» показує Харків у контексті тогочасних найновіших європейських трендів. Це перше джаз-ревю в Україні. Третю виставу – комедію М.  Куліша «Мина Мазайло» (1929) про сучасних харків’ян  Курбас «розміщує» у космічних конструкціях Меллера. Таке режисерське рішення поєднує час, де минуле і майбутнє впливають на сучасність.

На виставці відтворено сценічне оформлення вистав, костюми, раритетні фото та відео тих часів.

Виставка працюватиме до 2 грудня.