Державне управління справами

У Мистецькому арсеналі відбувся ХІІ міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»

Близько 35 тисяч гостей завітали на ХІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який тривав з 30 травня до 2 червня 2024 року на Державному підприємстві «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал».

Уже вдруге захід відбувся в умовах повномасштабної збройної агресії росії проти України. З огляду на минулорічний досвід були впроваджені додаткові заходи безпеки для відвідувачів та учасників Фестивалю, не завадили його роботі  й відключення енергопостачання.

У межах Фестивалю свої стенди представили понад 100 українських видавництв та 5 книгарень. Кожна книгарня курувала стенди в певній категорії: Book.ua представила секцію «Художня література, книги англійською мовою»; Readeat − «Художня література»; Сенс − «Нон-фікшн»; Top Comics − «Мальописи»; Книжковий Лев − «Арткнига».

Окремо було представлено стенд з книжками, які знищила російська ракета в Харкові. Вони нагадували відвідувачам, що війна триває не лише проти людей, а й проти культури і мови.

Цьогоріч на Фестивалі відбулося понад 160 подій, у тому числі музично-поетична подія «Opus Doloris. Багатоголосся», присвячена загиблим від російської агресії українським письменникам: Вікторії Амеліній, Глібу Бабічу, Володимиру Вакуленку, Олегу Клюфасу, Максиму Кривцову, Ігорю Мисяку, Іллі Чернілевському.

Дискусії, перфоманси, вистави, кінопокази, концерти, публічні розмови, а також 10 виставкових проєктів і 4 книжкові колекції стосувалися, зокрема, непростого досвіду українок та українців у воєнний період.