Державне управління справами

Українці з Мордовії завітали до Національного культурного центру України у м. Москві

У Національному культурному центрі України у м. Москві в межах проекту «Український спів у світі» та фестивалю української пісенної культури, присвяченого 142-й річниці з дня народження Олександра Кошиця, відбулася презентація Національно-культурної автономії українців міста Саранська Республіки Мордовія.

З вітанням до української громади звернувся генеральний директор Центру Валерій Юрченко. Він подякував членам організації за зусилля, яких вони докладають протягом багатьох років до збереження та популяризації української мови, культури, традицій на території Російської Федерації. Також зазначив, що співпраця з українською діаспорою в Росії, сприяння роботі та надання допомоги українським організаціям є однією з провідних складових роботи Українського дому на Арбаті.

У 2017 році виповнюється 15 років проекту «Діаспора». Він став надійним містком, який поєднав українців з Батьківщиною. На базі Центру відбулися десятки презентацій творчих колективів, друкованих та аудіовізуальних видань діаспори, конгресів, наукових конференцій, виставок тощо.

Під час проведення круглого столу голова організації Ніна Дудко розповіла про історію переселення українців на Мордовську землю, творчу діяльність української громади Республіки. За її словами, перші поселенці з України з’явилися на початку минулого століття, ними були мешканці Клишковської волості Кролевецького повіту Чернігівської губернії (нині – село Собич Сумської області). Спочатку переїхало тридцять три сім’ї. Вони викупили в збанкрутілої німкені Ельзи Гельпей садибу й заснували в далекому 1914 році хутір Лопатіно.

Український острів у татарському районі Мордовії вже відсвяткував свій сторічний ювілей у 2014 році, а дещо раніше, у 2005 році, була створена українська автономія. Метою діяльності організації стало збереження самобутності, мови та національної культури. Одночасно з автономією було засновано й народний хор української пісні «Криниця» (художній керівник – Олексій Давидов). До його складу увійшли нащадки переселенців з України, всього тридцять осіб віком від 18 до 80 років. У репертуарі колективу – стародавні пісні, привезені пращурами з України, які передавалися з вуст в уста, а також сучасні українські народні пісні та пісні українських композиторів. Окрасою концертних програм «Криниці» є «Тріо сестер Дюндик», жіночий та чоловічий ансамблі. Усі вони показали великий творчий потенціал і залюбленість в українське слово, пісню на сцені Національного культурного центру України у м. Москві.

Цього вечора також було презентовано виставку декоративно-ужиткового мистецтва учасників автономії (вишивка, писанки тощо), а також фотографії, аудіо-, відеоматеріали, які розповідають про життя українців Мордовії. Доповненням до експозиції стали роботи з колекції «З бабусиної скрині до сучасного українського костюму». Їх представила директор модельного агентства «Антоніна» Світлана Вербинська в межах Всеросійського проекту  «Україно, моя вишиванко», який стартував на сцені Національного культурного центру України у м. Москві торік у березні.

У презентації  взяла участь делегація дипломатів Посольства України в Російській Федерації на чолі з  радником-посланником Ольгою Тімуш.