Державне управління справами

Україна – Австрія – Угорщина: сто років відносин

30 квітня в медіа-центрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв відбувся круглий стіл на тему «Україна – Австрія – Угорщина: сто років відносин».

Серед запрошених доповідачів – державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць, Надзвичайні і Повноважні Посли Угорщини в Україні Ерно Кешкень і Республіки Австрія в Україні Герміне Поппеллер, доктор історичних наук, професор Ігор Жалоба, голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор Ірина Матяш і генеральний директор Державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» Павло Кривонос.

Державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць у своєму виступі підкреслив, що українська дипломатія має давню історію. Проте саме в часи Української революції 1917–1921 років відбулася одна з визначних подій українського державотворення – заснування сучасної української дипломатичної служби. Її головними завданнями стали міжнародне визнання України як самостійної європейської держави, налагодження відносин з провідними країнами світу та захист щойно здобутої державної незалежності.

«Сторіччя української дипломатичної служби – не лише важлива віха нашої інституційної історії, але й привід для роздумів про зв’язок засадничих принципів модерної української дипломатії з основами національної дипломатії, закладеними нашими попередниками», – підсумував Андрій Заяць.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Австрія в Україні Герміне Поппеллер зазначила, що 2018 рік пам’ятний не тільки для Австрії та України, а й для всієї Європи. У центрі спогадів стоять завершення Першої світової війни, розпад Великої Габсбурзької монархії та, як наслідок, утворення нових численних незалежних держав. Зокрема й існування, хоч і нетривале, Української держави. У тих історичних умовах Українська держава, зважаючи на різні чинники, мала надзвичайно малі шанси вижити. Свій виступ пані Посол завершила словами про те, що сьогодні Україна є рівним європейським партнером.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкеня підкреслив, що умови для створення УНР були сформовані тогочасними історичними умовами. Українська держава самостійно вела переговори з європейськими країнами, ефективність такого спілкування засвідчив підписаний Брестський мир. «Тоді було встановлено дипломатичні відносини Української держави з країнами центральної Європи. Базуючись на взаємних інтересах, у Києві було відкрито 11 дипломатичних представництв, зокрема й Австро-Угорської монархії. Уже тоді Угорщина прагнула встановлення тісних дипломатичних відносин між країнами», – зазначив Ерно Кешкень.