Державне управління справами

Соборність – основа успішності державотворчих процесів в Україні

З нагоди 100-річчя Дня Соборності України 22 січня  в Національній академії державного управління при Президентові України відбувся VIII Всеукраїнський круглий стіл «Соборність – основа успішності державотворчих процесів в Україні».

У заході, організованому кафедрою парламентаризму та політичного менеджменту разом з Інститутом підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії, взяли участь науково-педагогічні працівники, слухачі, аспіранти, докторанти навчального закладу. 

Модераторами науково-комунікативного зібрання виступили викладачі кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Лідія Даниленко та Лілія Григорович.  Увагу було акцентовано на розумінні поняття «соборність» і значенні проголошення Актазлуки УНР і ЗНР, в якому сконцентровано могутній національний, моральний і духовний зміст. Попри століття неволі й розділеності між ворогуючими імперіями українці проявили свою життєву силу й довели світові, що ніхто й ніщо не може упокорити єдиний народ, який прагне свободи й достойного рівня життя у власній державі. Саме соборність є базовим наративом суспільно-економічних трансформацій, національного успіху та злагоди.

Учасники круглого столу обговорили питання представницької влади у світовій практиці державотворення: досвід для України; історичної спадщини України та гібридної війни РФ: формування свідомості нового українського покоління; україноцентризм публічної влади як передумови національної безпеки та сталого розвитку держави та країни.