Державне управління справами

Розроблену фахівцями Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» єдину електронну систему реєстру пацієнтів запровадять по всій Україні

У Державній науковій установі «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами 16 жовтня відбулась науково-практична конференція з міжнародною участю «Пріоритетні питання діяльності закладів охорони здоров’я та сучасні підходи до їх вирішення». Захід організований Міністерством охорони здоров’я України, Державним управлінням справами, Громадською організацією «Всеукраїнська асоціація головних лікарів», Національною академією медичних наук України.

Сергій Борзов, т.в.о. Керівника Державного управління справами, урочисто відкрив науково-практичну конференцію, зачитавши вітальне слово Президента України. У привітанні Петро Порошенко наголосив, що в цей непростий для країни час особливого значення набуло питання збереження та зміцнення здоров’я нації, і це один з найпріоритетніших напрямів Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020».

«Ми зробили лише перші кроки на шляху реформування системи охорони здоров’я в Україні. Тому особливо важливою є нинішня дискусія організаторів охорони здоров’я всіх рівнів, які зібралися в цьому залі, адже консолідація керівників, науковців, медичної спільноти та громадськості навколо вирішення поставлених завдань з розробки та впровадження реальних реформ у сфері охорони здоров’я є обов’язковою умовою подолання кризи», – зазначив Президент України.

До обговорення нагальних питань щодо впровадження медичної реформи долучилися Віце-прем’єр-міністр України – Міністр культури України В. А. Кириленко, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я І. В. Сисоєнко, Міністр охорони здоров’я України О. Квіташвілі, а також представники Національної академії наук України, Національної академії медичних наук України, Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Учасники конференції обговорили організаційні та методичні питання, пов’язані з розробкою та впровадженням нормативно-правових актів щодо діяльності закладів охорони здоров’я, розглянули можливі підходи до зміни організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я.

Головний лікар центру О. Л. Зюков презентував автоматизовану медичну інформаційну систему, що була створена та запроваджена на базі Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами.

«Усі структурні підрозділи нашої установи заведені в одну інформаційну базу, що об’єднує понад 270 автоматизованих робочих місць, – зазначив т.в.о. Керівника Державного управління справами Сергій Борзов. – Тобто всі дані пацієнта, історія хвороби, результати аналізів доступні для кожного лікаря установи під час консультації пацієнта. Мета сьогоднішньої конференції – обмінятися нашим досвідом, упровадити єдину інформаційну базу даних пацієнтів по всій країні».

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі наголосив: «Головною складовою реформи має стати автономність вітчизняних медичних закладів. Лікарні повинні самі заробляти гроші, а потім самостійно ними розпоряджатися. Почнемо наступного року впроваджувати єдину електронну систему реєстру пацієнтів по всій Україні. Для цього є гроші Світового банку».

«Тут (Державна наукова установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами) нам показали ідеальну систему, яка зможе працювати по всій країні. Мені дуже приємно, що така велика робота вже виконана, і, в принципі, демонструє все те, що ми хочемо зробити в реформуванні охорони здоров’я», – сказав урядовець.

Нагадаємо, що в медичних закладах Державного управління справами протягом трьох років діє єдина електронна система реєстру пацієнтів. Авторами проекту стали фахівці клініки. Крім того, медичні установи Державного управління справами давно перейшли на електронний документообіг, сформували єдину електронну базу, запровадили точний розрахунок вартості медичних послуг.

Як зазначили учасники конференції, медичні заклади Державного управління справами готові стати базою для пілотного проекту з упровадження медичної реформи, щоб змінити на краще роботу лікарень та поліклінік від великих міст до райцентрів і сільських амбулаторій.

На науково-практичній конференції «Пріоритетні питання діяльності закладів охорони здоров’я та сучасні підходи до їх вирішення» було ухвалено Резолюцію, яка стане підґрунтям для взаємодії законодавчої та виконавчої влади в реформуванні сфери охорони здоров’я, створення в Україні сучасної ефективної системи медичної допомоги за міжнародними стандартами якості.