Державне управління справами

Президент України з нагоди дня Святого Миколая зустрівся з талановитою молоддю України

У Маріїнському палаці Президент України разом з першою леді зустрілися з талановитою молоддю, ознайомилися з винаходами та творчими розробками школярів і студентів.

Глава держави зауважив, що Маріїнський палац, де зазвичай проводяться державні заходи найвищого рівня, нині надано в розпорядження талановитим дітям. «Ви сьогодні найповажніші гості, можливо навіть і не гості, а господарі країни», – сказав Петро Порошенко дітям.

«Дуже важливо, що ви збираєтеся рухати країну вперед. Без цієї впевненості, без цих намагань – нічого не буде. Дуже важливо, що ви вірите у власну перемогу», – підкреслив Президент України. Він додав, що юні розробники ще в шкільному віці намагаються отримати патенти на власні винаходи для захисту своєї інтелектуальної власності, бо впевнені, що ці винаходи будуть працювати.

Марина Порошенко зазначила, що саме молоде талановите покоління українців буде продовжувати створення незалежної європейської Української держави. «Ви будете новими лідерами змін», – звернулася перша леді до юних винахідників.

Президентське подружжя ознайомилось із винаходами та пілотними розробками шкільної та студентської молоді в різних сферах, зокрема з методом ранньої діагностики онкозахворювань, моделлю розумних теплиць для вирощування сільгосппродукції, моделлю інноваційної очисної системи для фільтрування води, біологічними методами очищення ґрунтів, обладнанням для вимірювання рівня забруднення повітря тощо. Молоді програмісти представили свої проекти в сфері штучного інтелекту.

Серед представлених проектів – прототип апарата, який визначає колір предметів, рівень освітлення та відстань, що може стати допоміжним пристроєм для людей з проблемами зору.

Також були представлені розробки молодих науковців, які мають прикладний характер, деякі вже претендують на отримання патенту, зокрема технологія створення каркасних мобільних будинків і лікувальні препарати з природних компонентів.