Державне управління справами

Незалежний суд є гарантією нашого суверенітету

У Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» Президент України привітав присутніх з Днем працівників суду та з початком роботи нового Верховного Суду України.

«Сьогодні вже ні в кого не виникає сумнівів, що такі принципи як верховенство права, компетентність, незалежність, неупередженість і, безумовно, відповідальність є основою не тільки справедливого суду, але є основою правової держави – правової держави Україна. Незалежний суд є гарантією нашого суверенітету», – сказав Глава держави під час виступу з нагоди початку роботи нового Верховного Суду України в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал».

Саме на таких принципах нині й вибудовується нова судова система України підкреслив Президент України. «Ті кроки, які ми з вами зробили рік тому в напрямку деполітизації та посилення незалежності судової влади, вже сьогодні дали перший вагомий результат», – констатував Петро Порошенко та додав, що судді нового Верховного Суду України розпочинають відправляти правосуддя іменем України.

Президент України нагадав, що рівно місяць тому відбулося складання присяги, формування суддями нового Верховного Суду України. «Сьогодні, 15 грудня 2017 року, реалізується те, над чим ми працювали всі три роки – починає роботу новий Верховний Суд України», – підкреслив він.

Глава держави зазначив, що початком реформи стало внесення ним до Верховної Ради України розробленого Конституційною комісією законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині судової реформи. Також Президентом України було внесено до Парламенту розроблені Радою з питань судової реформи законопроекти «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя», зміни до процесуального законодавства. «Усі ці законопроекти, а це величезна робота, вже ухвалені. Вони мають зробити українське судочинство сучасним та ефективним. І головне – зробити судову владу України сильною, незалежною й відповідальною. І дуже важливо, що роль Верховного Суду України в забезпеченні сили, незалежності й відповідальності судової системи є і має бути абсолютно ключовою»,– наголосив Петро Порошенко.

Глава держави назвав символічним той факт, що новий Верховний Суд України розпочинає роботу в День працівників суду. Він також звернув увагу присутніх на те, що цьогоріч Україна відзначає сто років з дня заснування Генерального Суду – найвищого судового органу Української Народної Республіки.

Президент України подякував усім, хто брав участь у розробці зазначених законопроектів, підготовці їх до голосування, Уряду – за ефективну співпрацю, що забезпечила фінансову незалежність суддів, українським парламентарям, які відкинули політичні мотивації й об’єдналися заради України та громадськості, що підтримала судову реформу.

Голова Верховного Суду України Валентина Данішевська нагадала, що конкурс з добору суддів до нового ВС тривав рік. «Впевнена, що до Верховного Суду України потрапили кращі. І завдяки новому Закону вдалося поєднати в складі ВСУ потенціал трьох юридичних професій: професійні судді, адвокати та науковці. Думаю, що ця синергія допоможе нам вивести Верховний Суд України на високий рівень»,– сказала вона. Водночас Валентина Данішевська додала, що судді ВСУ мають професійно зростати щодня і для цього в них є велике бажання, ресурси, підтримка та допомога українських і міжнародних організацій.

Валентина Данішевська зауважила, що професіоналізм – не єдине, чого потребують судді ВСУ, щоб змінити судову систему. «Нам потрібна незалежність від інших гілок влади. Президент України та Верховна Рада України відмовилися від своїх повноважень, які давали їм можливість впливати на судову систему. Прийнято зміни до Конституції України, новий Закон України «Про судоустрій і статус суддів». І в цих Законах ми бачимо незалежність не лише як гасло, а як реальні норми, що дадуть нам можливість тримати судову систему незалежною», – наголосила вона.