Державне управління справами

Науковці та експерти обговорили стандарти якості та ефективність публічного управління

26 травня 2017 року в Національній академії державного управління при Президентові України відбулася щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція за міжнародною участю «Публічне управління: ціннісні орієнтири, стандарти якості та оцінка ефективності».

Науково-комунікативний захід  було присвячено обговоренню актуальних питань публічного управління в контексті новітніх викликів та розробці пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

У конференції взяли участь президент Національної академії Василь Куйбіда, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску, заступник Керівника Державного управління справами Сергій Прилипко, співзасновник громадської організації «Всеукраїнська громадська платформа «Нова країна» Валерій Пекар, керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг, керівник проекту «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» Янош Законі, представники центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, вітчизняні та міжнародні фахівці та експерти з питань публічного управління. Також у конференції взяли участь міжнародні партнери навчального закладу – представники програми «U-LEAD  з Європою», представництва Світового банку в Україні, Посольства Французької Республіки в Україні, проектів «Реформа ВІЛ-послуг у дії», «Реформа ВІЛ-послуг у дії», проекту «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

Під час роботи медіа-майданчика представники органів державної влади, міжнародні партнери привітали присутніх з нагоди 25-ї річниці утворення Інституту державного управління і самоврядування при Кабінеті Міністрів України, на базі якого було створено Національну академію.

Президент Національної академії Василь Куйбіда провів історичний екскурс 25-річної діяльності навчального закладу та зупинився на основних цілях та завданнях Національної академії.

Сергій Прилипко, заступник Керівника Державного управління справами, привітав науково-педагогічний колектив, побажав творчих успіхів та акцентував увагу на важливості наукового супроводу суспільних реформ і підготовці управлінських кадрів для органів державної влади, органів місцевого самоврядування. 

У ході пленарного засідання відбулося наукове обговорення ціннісних орієнтирів, стандартів якості та оцінки ефективності публічного управління.

З доповідями виступили президент Національної академії Василь Куйбіда, співзасновник громадської організації «Всеукраїнська громадська платформа «Нова країна» Валерій Пекар, керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску, керівник проекту «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» Янош Законі.

Як зазначили доповідачі, саме публічне управління має забезпечити ефективне функціонування системи органів державної влади на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях, а також органів місцевого самоврядування, громадських організацій та інших суб’єктів громадянського суспільства з метою реалізації державної політики у сфері суспільного розвитку.

У рамках конференції відбулися секційні засідання, у ході яких було обговорено питання щодо оцінки якості державної політики, ціннісних орієнтирів євроінтеграційних процесів, децентралізації публічного управління. На засіданнях також були порушені питання щодо оцінки структурних зрушень у контексті геополітичної та геоекономічної трансформації. Крім того, акцентовано увагу на пріоритетах публічного управління, зокрема соціогуманітарній політиці.

За результатами роботи щорічної науково-практичної конференції було підготовлено рекомендації Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, Національному агентству України з питань державної служби, Міністерству освіти і науки України, Міністерству соціальної політики України, Національній академії державного управління при Президентові Україні.