Державне управління справами

Майстер-клас «Сучасні методи в лапароскопічній хірургії та можливості візуалізації надвисокої чіткості UltraHD»

15 лютого медики Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами провели майстер-клас «Сучасні методи в лапароскопічній хірургії та можливості візуалізації надвисокої чіткості UltraHD».

Уперше в Україні  було представлено новітню апаратуру для проведення лапароскопічних оперативних втручань. Більше 200 хірургів з усієї України приїхали на майстер клас з проведення малоінвазивного втручання за допомогою надсучасних технологій. Навчання було зосереджено на інноваційних методах лапароскопії, зокрема роботі з найновішим обладнанням у світі – лапароскопічною стійкою з візуалізацією надвисокої чіткості.

У прямому ефірі хірурги ДНУ «НПЦ ПКМ» ДУС провели лапароскопічні оперативні втручання з дев’яти напрямків з використанням новітньої апаратури французького виробництва – відеоскопічних стійок, які дають розділення зображення у форматах 4D  і 6D.

Українські хірурги вже близько 7 років практикують лапароскопію. Одним із передовиків малоінвазивної хірургії є Державна наукова установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами. Саме тут 97% операцій в хірургічному стаціонарі виконуються виключно лапароскопічним та ендоскопічним методами. Це близько чотирьох тисяч хірургічних втручань щороку.

«Сьогодні ми проводимо майстер-клас з використання новітньої апаратури. 240 хірургів з усієї країни приїхали, щоб побачити можливості сучасної техніки, – як це полегшує роботу лікаря і видужання пацієнта», – зазначив Дмитро Дячук, директор ДНУ «НПЦ ПКМ» ДУС.

«Це нові технології і нове обладнання, яке ми показуємо в онлайн-режимі. Лікарі можуть під час проведення операції ставити питання хірургу, модератор коментує кожен крок. Лапароскопічна галузь в Україні розвинулася відносно недавно, але за нею майбутнє. Це дешевше для пацієнта, для медзакладу і в цілому для країни, у тому числі в післяопераційний період, – завдяки новітнім технологіям перебування пацієнта на лікарняному з місяця скорочується до трьох днів», – узагальнив Дмитро Дячук.

Директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України, доктор медичних наук, професор Василь Лазоришинець: «Унікальність цієї апаратури полягає в тому, що дозволяє хірургу візуалізувати операційне поле і виконувати операційні втручання інвазивно. Це і на кишково-шлунковому тракті, і урологічні, і гінекологічні операції. Я думаю, що найближчим часом ми будемо такі операції проводити вже й на серці. В нашому інституті виконують торакоскопію та інвазивні методи дослідження, але це обладнання дозволяє більш точно виконувати оперативні втручання».

Представник французької сторони зауважив, що обладнання виготовлено в 2017 році. В Україні представили майстер-клас для медиків, щоб показати можливості легшого проведення надскладних операцій хірургами за допомогою високотехнічної апаратури.

Начальник Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», генерал-майор медичної служби Анатолій Казмірчук зазначив, що військовий госпіталь щорічно виконує понад 15 000 хірургічних втручань, 30% з яких – малоінвазивні, що дозволяє швидше відновитися пацієнту після операції та є менш травматичним для людини. І те, що новітня апаратура в Україні дає надію на впровадження новітніх технологій в усіх сферах медицини.