Державне управління справами

Звільнених полонених госпіталізували в ДНУ «НПЦ ПКМ»


 У Державній науковій установі «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами перебувають на лікуванні 41 українець, звільнений напередодні з полону бойовиків.

Колишні заручники проходять комплексне обстеження, після чого їм у разі потреби надаватимуть медичну допомогу. 

«Поступила 41 особа з 74 звільнених. Переважно це цивільні. Наразі проводиться комплексне обстеження, після якого буде визначено обсяг необхідного лікування, медико-соціальної та психологічної реабілітації», – зазначає завідувач центру стаціонарної допомоги Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини Олександр Науменко. – Наша установа забезпечена всіма медикаментами, які необхідні, всіма спеціалістами та інструментальними і лабораторними методами обстеження. Наразі ніхто не відмовився від обстеження й лікування».

Звільнені військовослужбовці перебувають у Головному військовому госпіталі: 18 – у терапевтичному відділенні, 6 – у хірургічному. Лікарі обіцяють якомога швидше провести їх повне обстеження.

За словами медиків, проблеми у всіх пацієнтів різні.

Лікарі зазначають, що більшість колишніх заручників новий рік зможуть зустріти зі своїми сім’ями.

Як відомо, 27 грудня відбувся обмін утримуваних осіб між українською стороною та бойовиками окремих районів Донецької та Луганської областей.

Українська сторона повернула 73 заручників, які утримувалися в полоні на окупованій частині Донбасу.

Під час зустрічі з рідними заручників Президент України подякував за віру в Українську державу та віру в спільну боротьбу: «І я дуже дякую, що в ці важкі часи ви з гідністю вірили в Українську державу, вірили в нашу спільну боротьбу, яка точно завершиться перемогою. Дякую вам за цю віру»!

«Дякую вам за цю гідність, за цю віру, і за це терпіння. Мало хто може зрозуміти, чого воно вам коштувало, це терпіння. Дякую, що в тому числі завдяки вам завтрашній день може відбутися», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що в останні дні робота з підготовки до звільнення тривала в режимі 24 годин на добу для того, щоб були застосовані всі необхідні правові механізми для його здійснення.

Президент України повідомив, що кожному зі звільнених українців буде надано належну медичну допомогу: «Я дав вказівку забезпечити кожному, кого ми повертаємо, відповідне медичне обстеження і медичну допомогу».

Він також звернувся до Уряду щодо надання звільненим українцям та їхнім родинам матеріальної допомоги, щоб полегшити їх адаптацію.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що в окремих районах Донецької та Луганської областей залишаються в заручниках ще 103 особи.