Державне управління справами

В Українському домі пройшов форум медиків «Допомога поруч»

22 березня в концертній залі Державного підприємства «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» за участю Президента України Петра Порошенка відбувся форум сільських медиків «Допомога поруч».

Під час виступу Петро Порошенко зазначив, що перший етап медичної реформи в країні має результати: пацієнти отримують якісніші послуги, а лікарі – гідну оплату праці.

«Станом на початок року 97% комунальних закладів охорони здоров’я вже, нарешті, незважаючи на шалений опір, перейшли на нову модель фінансування. Нова модель – це коли гроші ходять за пацієнтом. Лікар, кращий лікар, має отримувати більше заробітної платні, а пацієнт має можливість обирати лікаря», – наголосив Глава держави.

Петро Порошенко сказав, що близько 25 млн українських громадян уже обрали саме таку модель, і тепер, нарешті, можна говорити про перші позитивні результати.

«Всюди, де є громади, лікарі працюють над ефективною реалізацією медичної реформи на первинному рівні. Ми демонструємо ці зміни. Та інше ставлення лікаря до людей, до професії, інше ставлення пацієнтів, людей до лікаря», –  також наголосив Петро Порошенко.

Він констатував, що для пацієнта – це можливість рівного та ефективного доступу до лікарської допомоги, а для лікаря – новий рівень відповідальності. Але ця робота, ця відповідальність, ця кваліфікація, ця турбота про пацієнта належно простимульована.

Як зазначили учасники форму, тема медичної реформи – одна з найпріоритетніших в Україні протягом останніх п’яти років.

Глава держави зауважив, що первинна медицина була свідомо обрана першим етапом реформування, і увага приділена лікарям первинної ланки. «Тому, що лікар – це той, хто зустрічає пацієнта, людину, сім’ю в тих умовах, де вони працюють, в тих умовах, де вони живуть… І де-факто від нього залежить найважливіше: перша зустріч, перший діагноз, перші послуги, перший порятунок… І це не дуже проста робота», – сказав Петро Порошенко.