Державне управління справами

В Українському домі пройшли урочистості з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення незалежності УНР

22 січня в приміщенні Державного підприємства «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» пройшли урочистості за участі Президента України до Дня Соборності України та 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки.

Петро Порошенко під час привітання зазначив, що брак єдності – головне, що не дало утримати українську незалежність 100 років тому.

«Ubi соnсоrdia ibi victoria – де злагода, там перемога. Ця мудрість, закарбована в крилатому латинському вислові, була відома ще в давньоримські часи. І це саме те, що наші предки недооцінили сто років тому. Головне, що не дало тоді постати українській незалежній державі, – брак внутрішньої єдності, політичні чвари, анархія», – сказав Президент України.

Він додав, що комуністично-більшовицька демагогія замість того, щоб консолідувати нас у єдину націю, розпалювала соціальну ненависть між різними верствами суспільства.

«Калейдоскопічні зміни урядів, змови і постійні заколоти не залишали шансів на успіх. За чотири роки влада в Києві змінилася понад десять разів – поки не дісталася Кремлю на цілих сімдесят один рік», – зауважив Петро Порошенко.

Президент України також наголосив, що через брак міжнародної підтримки Україна в ті важкі часи залишилася сам-на-сам з агресором, а також не встигла створити боєздатного війська.

Петро Порошенко зазначив, що не має наміру диктувати бачення давніх подій сучасникам чи історикам, однак закликав звертати увагу на історію своєї країни, аналізувати її задля попередження повторення помилок того часу.

«Я не хочу категорично давати персональних оцінок політичним діячам того часу. В надзвичайно складних обставинах вони приймали епохальні рішення і припускалися важких помилок. За все це вони і славу розділяють одну на всіх, і відповідальність несуть спільну. А наш з вами обов’язок – зробити правильні висновки з уроків історії», – підкреслив він.

Президент Петро Порошенко вручив нагороди за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня Соборності України.

Орденом Свободи нагороджений виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький, орденом «За заслуги» І ступеня – директор державного підприємства «Дослідний завод зварювальних матеріалів Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона Національної академії наук України» Петро Косенко.

Президент України також вручив орден «За заслуги» ІІ ступеня композитору, ректорові Київського інституту музики імені Рейнгольда Глієра Олександру Злотнику. Олександр Злотник подякував за нагороду в такий важливий день і зазначив: «Багато крові було пролито українськими патріотами, щоб ми мали незалежну Україну. І сьогодні деяким державам наша країна – як кістка в горлі, але виключно наша наполеглива праця, любов до рідної землі, культури та традицій зроблять нашу мрію справжньою. І з Божою поміччю Україна буде європейською сильною, міцною державною».

Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено директора Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України Віталія Панка.

Глава держави вручив орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня учасникові антитерористичної операції, молодшому лейтенанту Сергію Дорошенку.

Орден княгині Ольги ІІ ступеня отримали директор комунального закладу «Одеське училище мистецтв і культури імені К. Ф. Данькевича» Олена Бортнікова, член правління громадської організації «Музей шістдесятництва» Валентина Чорновіл, орден княгині Ольги ІІІ ступеня – артистка, провідний майстер сцени державного підприємства «Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка», народна артистка України Ірина Дорошенко.

Крім того, Президент України вручив відзнаки про присвоєння почесних звань. Звання «Заслужений артист України» отримали співак, композитор Павло Доскоч, соліст опери – провідний майстер сцени державного підприємства «Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка» Алла Позняк, артистка-солістка комунального підприємства «Дніпропетровський будинок органної та камерної музики» Дніпропетровської обласної ради Ольга Зернаєва.

Глава держави відзначив: «Це глибоко символічна нагорода, бо пані Ольга (Зернаєва. – Ред.) є переселенкою. Міцно тримає український прапор по всій Україні. Думаю, що це символ – як Україна ставиться до тимчасово переміщених осіб. І тверда надія, пані Ольго, що ми повернемося на окуповані території».

Почесне звання «Заслужений працівник культури України» отримала заступник генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Галина Кириченко, «Заслужений працівник освіти України» – проректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Вадим Ткачук.

Перед початком урочистих заходів Глава держави поспілкувався з учасниками акції, присвяченої Дню Соборності України, яка проходила на Хрещатику.