Державне управління справами

В Українському домі представлено ексклюзивну експозицію народного одягу з усієї України

З 24 серпня по 13 вересня 2015 року на ДП «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» у рамках проекту «Благословенна Україна» триває виставка «Український народний одяг та предмети побуту з фондів НМНАПУ кінця ХVІІІ – середини ХХ століть».

Це перша з десяти запланованих виставок, які спрямовані на популяризацію українського народного декоративно-прикладного мистецтва, і присвячена вона саме вишиванці.

До співпраці в проведенні виставки залучено Національний музей народної архітектури та побуту України, Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, Національну кіностудію художніх фільмів імені Олександра Довженка, власників приватних колекцій, зокрема Віру Матковську, Василя Вовкуна, Олесю Теліженко, народних майстрів Ольгу Костюченко, Надію Вакуленко, Аллу Кісь, Тамару Негоду та інших.

Експозиція репрезентує унікальне зібрання багатьох державних і приватних колекцій народного одягу та декоративної тканини кінця ХVІІІ – середини ХХ століть. Багато зразків демонструються вперше. На цій виставці представлені комплекти одягу з усіх регіонів України, вишивані сорочки, килими і рушники. Значну частину виставкової площі займає експозиція народного одягу Луганщини і Донеччини, а також кримськотатарського народного мистецтва. Особливої уваги заслуговують костюми, представлені кіностудією імені Олександра Довженка, адже саме в них рівно 50 років тому знімалися актори легендарного фільму «Тіні забутих предків».

11 вересня 2015 року о 17:00 в Українському домі (вул. Хрещатик, 2, 3 поверх) у рамках виставки відбудеться показ українських народних строїв з представлених на заході приватних колекцій.

Демонструватимуть одяг такі відомі українці, як Володимир Горянський, Влада Литовченко, Ольга Богомолець, Катя Осадча, Потап і Настя, Марія Яремчук, Ольга Сумська, Віталій Козловський, Діана Попова, Айна Гассе, Сніжана Єгорова, Олена Кошелева, Наталка Карпа, Євген Нищук, Олег Пінчук та інші.