Державне управління справами

В Адміністрації Президента відбулася зустріч Президента України з Федеральним Президентом Республіки Австрія

Зустріч Президента України Петра Порошенка з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом, який перебуває в Україні з офіційним візитом, відбулася на запрошення Глави Української держави.

По завершенні зустрічі пройшли українсько-австрійські переговори під головуванням Глав держав.

За підсумками переговорів у присутності Президента України та Федерального Президента Республіки Австрія було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Австрія про співробітництво в галузях освіти, науки та культури.

Міжурядова Угода є рамковою і визначає погоджені сторонами напрями та форми співробітництва у сферах освіти, науки і культури, зокрема у сферах викладання та досліджень між вищими навчальними закладами та іншими науковими установами, обмін студентами і викладачами.

Також Cторони підтримуватимуть організацію культурних заходів: гастролей, виставок, концертів, фестивалів, театральних вистав та інших мистецьких акцій. Заохочуватимуть контакти між музейними установами та бібліотеками.

Для реалізації положень Угоди передбачено створення змішаної Комісії, до складу якої входитимуть представники відповідних органів держав Сторін. Засідання Комісії мають проводитися, як правило, раз на чотири роки. Завданнями Комісії є оцінка стану реалізації домовленостей та конкретних проектів, підготовка пропозицій щодо подальшої співпраці, включаючи організаційні та фінансові питання.

Окрім того, Угода містить положення про підтримку діяльності майбутнього «Українського інституту» в Республіці Австрія.

Угода набуває чинності після завершення Сторонами відповідних внутрішньодержавних процедур – ратифікації Верховною Радою України та схвалення Національною радою Австрії.

Президенти України та Австрії також взяли участь у роботі українсько-австрійського бізнес-форуму.

Президент Австрії висловив повагу Україні за її європейську спрямованість у рамках Східного партнерства. «Думаю, що Австрія так само, як і більшість країн ЄС бажають і зацікавлені в тому, щоб Україна була не тільки політично стабільна, але й щоб в економічному плані розвивалася і робила подальший прогрес у цьому плані», – сказав Александер Ван дер Беллен. За його словами, цьому сприяє лібералізація візового режиму та Угода про асоціацію. Водночас він відзначив важливість подальших реформ, зокрема заходів у боротьбі з корупцією, щоб використати повною мірою переваги Угоди про асоціацію.