Державне управління справами

Вечір пам’яті поета Анатоля Олійника

У Національному культурному центрі України у м. Москві  в межах засідання Товариства української культури «Славутич» відбувся вечір пам’яті поета Анатоля Олійника, присвячений 115-річчю з дня його народження.

У заході взяли участь члени родини, зокрема син поета, кандидат технічних наук Олег Олійник, який більшу частину свого життя присвятив дослідженню творчого та життєвого шляху батька.

Символічно, що поет Анатоль Олійник народився  9 листопада, саме тоді, коли ми відзначаємо День української писемності та мови.

За словами Олега Анатольовича, його батько ‒ хронологічно перший з письменників з прізвищем Олійник. Поетичному слову він навчався самотужки, читаючи Тараса Шевченка, Олександра Олеся, а також Володимира Сосюру, з яким  тривалий час товаришував.

Після смерті Анатоля Олійника з’ясувалося, що за життя не вийшло жодної його збірки. Володимир Сосюра разом з Валентином Речмедіним готували до друку видання його творів «Вітрила напнуто».  Згодом світ побачили книги «Амурова декада» та «Віват, життя».

В архіві сім’ї знайдено чимало творів, які пройшли випробування часом. Так з’явився електронний варіант нової збірки «Ранні паростки», яку Олег Анатольович підготував разом з членом Національної спілки письменників України Софією Буняк.

На сьогодні створено сайт поета, на якому всі охочі зможуть поринути у світ поетичного слова Анатоля Олійника.