Державне управління справами

«Революціонуймо» – виставка сучасного мистецтва в Мистецькому арсеналі

21 листопада в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» відкрилася виставка сучасного мистецтва «Революціонуймо». Це міжнародний проект-дослідження, що об’єднує мистецькі й музейні інституції з України та Нідерландів.

За часів соціальних і політичних перетворень і потрясінь завжди існує гостра потреба в мистецтві. Не тому, що мистецтво може змінити реальність, а тому, що воно слугує ідеальним інструментом, аби візуалізувати та певною мірою передбачити зміни. Мистецтво створює простір для роздумів і споглядання, де альтернативні шляхи можуть бути обдуманими, а нові критичні перспективи розробленими. Воно дозволяє поставити питання: що ми можемо винести з недавнього спалаху протестних рухів, таких як Революція Гідності?

Організатори проекту: Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал», Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, фундація «A Tale of a Tub» (Нідерланди). Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Понад 30 сучасних митців і мистецьких груп з 15 країн мовою інсталяції, живопису, мультимедій, відео- та фотодокументації, перформансу представили своє бачення про події революцій та проаналізували їх як суспільне явище. Проект досліджує можливості мистецтва в часи криз. Особистий, критичний і ретроспективний погляд фокусується на особливій історичній події – Революції Гідності в Україні. 

Виставка демонструє, що прагнення свободи, гідного рівня життя, поваги до громадян є універсальними принципами, які поділяють усі люди. На експозиції представлені артефакти з фондів Національного музею Революції Гідності.

«Виставка «Революціонуймо» – це спроба поставити український досвід протесту, революції у світовий контекст. Подивитися, що ми можемо розповісти світові й де в світі можемо побачити спорідненість. П’ять років – це достатній відрізок часу, щоб почати осмислювати наш Майдан не лише з точки зору української історії, але і в широкому світовому вимірі», – зазначила Олеся Островська-Люта, генеральний директор Державного підприємства «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал».

Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, у своїй промові під час відкриття наголосив, що події Революції Гідності, такі водночас надихаючі й демотивуючі, радісні й трагічні, зрозумілі й не дуже, для мільйонів українців ще не стали історією.

«На це потрібен час, аби з’ясувати, збагнути, загоїти. Але не забути! «Революціонуймо» пропонує сучасний арт-простір для нових роздумів, переосмислення, інтерпретацій складного минулого. Митці формували ідентичність Євромайдану та були його авангардом. Сподіваємося, що в стінах Мистецького арсеналу відвідувачі відкриють ще не пізнані виміри революційної стихії Майдану в ширшому контексті, відчують себе вільними та відповідальними співтворцями нашої історії», – сказав він.

Проект «Революціонуймо» створює можливість дослідити, згадати, обговорити, залишити свої думки про Революцію Гідності. Це майданчик для відкритого обговорення про те, якою є роль мистецтва та митців у часи революції, та можливість говорити про недавні історичні події мовою мистецтва. На виставці запланована спеціальна програма для відвідувачів. Відбудуться перформанси, аудіотури місцями Революції Гідності, спеціальні проекти та дискусії.

Виставка триватиме по 27 січня 2019 року, 21–22 листопада вхід вільний.